Eleccions, procés constituent, independència, Justícia

9 de març de 2015

És un fet que el 9N va ser un èxit de participació en el qual les catalanes i els catalans van desobeir amb tota normalitat un marc polític i institucional que no permet allò bàsic: exercir la ciutadania per decidir el nostre futur col·lectiu. En el cas de Sant Vicenç n’estem especialment orgullosos. Els qui estàvem a peu d’urna comprovàvem sense parar com arribava gent de llengües diferents, contextos socials distints i arrels diferents. Això per si mateix és una victòria de la democràcia i volem donar les gràcies a tothom qui ho va fer possible.

És clar que no vam tenir un referèndum com l’escocès i que aquell 9N va esdevenir la primera volta d’un mandat democràtic que s’ha de concretar en el futur més proper. Ha quedat repetidament demostrat que el poder polític espanyol mai permetrà un referèndum a Catalunya, i molt menys la independència. Celebrarem els moviments de regeneració que es donin a l’Estat però en cap cas seurem a esperar que això comporti una millora pels ciutadans de Catalunya. Dins l’estat espanyol, els catalans sempre serem minoria que, per bé i per mal, patirà les decisions que es prenguin a Madrid. Mai podrem fer justícia al nostre país si abans no tenim sobirania plena per decidir en tots els àmbits i per ser nosaltres els amos del nostre futur com a poble.

Com ja fa unes setmanes que explica Oriol Junqueras, la independència arribarà per la via dels fets consumats. Fem unes eleccions constituents per obternir el mandat per la independència, construïm totes les estructures que un estat necessita per funcionar, endeguem un procés constituent amb la ciutadania per redactar la Constitució catalana i sotmetem-la a un referèndum que, en el marc de la nova República catalana, ja serà perfectament legal.

No podem esperar més. La crisi colpeja els nostres conciutadans amb força i ens trobem sense eines per fer-hi front. Després d’una negociació on tothom ha cedit, ara ja tenim acord i data per les eleccions, el 27 de setembre d’enguant. Més important encara és l’acord sobre el que farem després de les eleccions i estem segurs que arribarà ben aviat. Cap independentista hi renunciaria! Som-hi!

Maite Aymerich, secretària d’Organització d’ERC-SVH