Preparem els pressupostos 2017… però ells no hi són

13 d'octubre de 2016

El Ple del mes d’octubre s’acosta i amb ell l’aprovació inicial del pressupost i les ordenances fiscals del 2017.

L’equip de govern ha preparat una proposta de pressupost basada en la congelació dels impostos i taxes municipals, ja que la crisi segueix pesant sobre molts dels nostres veïns i veïnes, i una renovada aposta per tres pilars, que incrementem un 12% respecte 2016:

  • l’acció social
  • l’educació
  • el foment de l’ocupació

A més, amb aquest pressupost apostem fortament per la inversió a la via pública i la conservació del medi natural, incrementant les partides a tal efecte i preveient noves actuacions, com són:

  • la urbanització de diversos carrers al barri de Sant Antoni
  • la renovació de part de l’enllumenat públic
  • la construcció d’un pas inundable al riu Llobregat

Els pressupostos 2017 seran els de la inversió a la via pública i la conservació del medi natural, augmentant també l’esforç en acció social, educació i foment de l’ocupació.

REDUCCIÓ DEL DEUTE MUNICIPAL

És important també la reducció del deute. El municipi passarà a tenir un deute de 103€/habitant, representant tan sols un 10% del pressupost de l’Ajuntament, que té la capacitat d’endeutar-se fins al 75%.

Hi ha, per tant, un marge de maniobra molt ampli per afrontar futures actuacions com, per exemple, la reparcel·lació d’alguns barris que encara consten com a no urbanitzables.

LA BONIFICACIÓ DE LA PLUSVÀLUA, NECESSÀRIA PER ATREURE EMPRESES

En aquesta fase de preparació del pressupost, l’equip de govern ha obert converses amb tots els grups de l’oposició per tal de recollir propostes i arribar a consensos. Agraïm el bon to d’aquestes converses però hem de posar de manifest que dos grups, el PSC i ICV-EUiA, han condicionat tota la negociació a un sol punt: la retirada de l’ordenança que bonifica un 50% de la plusvàlua en aquelles compravendes que generin un alt interès pel municipi.

Com hem explicat moltes vegades, aquesta mesura la vam prendre després de copsar que hi havia empreses que no s’instal·laven a Sant Vicenç dels Horts pels alts preus de les naus i terrenys disponibles al municipi.

La plusvàlua actual està basada en el valor cadastral de l’any 2005, en plena bombolla immobiliària i, per tant, resulta un obstacle insalvable quan els propietaris la inclouen en el preu de venda. Perquè, no ens enganyem, malgrat que és qui ven que paga la plusvàlua, és evident que se li repercuteix en qui compra.

Cal posar en relleu també que sense aquesta bonificació, com que moltes compravendes no es produirien, tampoc les arques municipals hi guanyarien res. Com diu el nostre regidor d’Economia, Manuel Ortega, el 100% de zero és zero.

La bonificació de la plusvàlua fa que Sant Vicenç recapti un 50%. Sense ella, no vindran noves empreses ni recaptarem. El 100% de zero és zero.

EMPRESES QUE S’INTAL·LARAN A SANT VICENÇ PER L’INCENTIU FISCAL DE LA PLUSVÀLUA

La bonificació de la plusvàlua ja ha permès l’arribada d’una nova empresa, que invertirà 8 milions d’euros en una nau a Sant Vicenç i crearà 60 llocs de treball a curt termini.

I, recentment, l’equip de govern ha intermediat en l’aterratge d’una segona empresa, en aquest cas dedicada a la inserció laboral, que gràcies a aquesta mesura podrà permetre’s comprar una nau al nostre poble i ocupar, d’entrada, 20 persones derivades des de Serveis Socials. En el futur, pretén concentrar totes les seves activitats a Sant Vicenç i donar feina a encara més gent.

Si s’ha demostrat que es tracta d’una bona mesura, per què el PSC i ICV demanen que la retirem?

Saben que no hi renunciarem i que no poden obligar l’equip de govern a retirar-la, ja que estan en minoria. Fa l’efecte que utilitzen aquest tema com a excusa per no aprovar el pressupost. I sap greu, perquè el pressupost és molt més que la plusvàlua i tots els grups el poden millorar amb les seves propostes.

Sembla que PSC i ICV utilitzin la plusvàlua com a excusa per no aprovar el pressupost. I sap greu, perquè el pressupost és molt més.

EL PSC, ABSENT A LES PROPOSTES SOBRE ELS PRESSUPOSTOS

Almenys amb ICV-EUiA hem pogut seure per parlar-ne. Amb el PSC ha estat impossible. Fins a en tres ocasions els hem demanat de reunir-nos, però la resposta ha oscil·lat entre el “no” i el silenci. Potser és que estan massa ocupats aspirant amb la Núria Parlon a unes quantes cadires a la seu del C/ Nicaragua i no tenen temps per parlar d’un pressupost que afectarà la vida diària dels vicentins i les vicentines. Nosaltres seguim esperant.