Adhesió al manifest “Casa nostra, casa vostra”

20 de desembre de 2016

Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, ha llegit al ple municipal del 20 de desembre del 2016 aquesta moció:

MOCIÓ PER L’ADHESIÓ AL MANIFEST “CASA NOSTRA, CASA VOSTRA”

Proposta de resolució presentada pels grups municipals de Junts X Sant Vicenç, SVHSP, PSC-CP, C’S, ICV-EUIA-E, CIU i la regidora no adscrita, Susana Martín d’adhesió al manifest “Casa nostra, casa vostra”.

L’Associació pel refugi Casa Nostra Casa Vostra és una entitat sense ànim de lucre que té com a missió principal desenvolupar la campanya Casa nostra, casa vostra, que té com a objectiu fer una crida a les institucions catalanes a actuar definitivament davant la situació de l’anomenada “crisi migratòria” que viu el Mediterrani perquè Catalunya sigui terra d’acollida, garantint la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones refugiades i migrants, i treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen, que són l’arrel dels moviments forçats de la població.

Per això, es duen a terme diverses accions per animar la ciutadania a organitzar-se, mobilitzar-se, i fer sentir la seva veu per aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud a les institucions.

Les fonts de finançament de la campanya Casa nostra, casa vostra són les aportacions, la venda de material de campanya i les entrades per al concert del Palau Sant Jordi.

Els fons recaptats cobriran en primer lloc les despeses de la campanya. Un cop cobertes, tots els beneficis generats es destinaran íntegrament a projectes d’entitats sense ànim de lucre que treballin en temes de migració i refugi.

“Associació pel refugi Casa Nostra Casa Vostra” obrirà una convocatòria per a projectes d’entitats sense ànim de lucre que treballen per donar suport a les persones refugiades i/o migrants.

A aquesta convocatòria s’hi destinaran íntegrament els beneficis de la campanya, un cop descomptades les despeses que la mateixa campanya hagi generat.

Les bases reguladores per a presentar-se a la convocatòria es publicaran a la web de “Casa nostra, casa vostra” el mes d’abril de l’any 2017, una vegada hagi finalitzat la campanya.

Un equip d’experts independent avaluarà els projectes presentats. A partir dels resultats d’aquesta avaluació es procedirà al repartiment de l’import de la convocatòria. Els projectes seleccionats es publicaran a la web de “Casa nostra, casa vostra”.

Casa nostra, casa vostra és una campanya que neix d’un gran grup de persones independents que treballen en el món de la comunicació i que, el passat 9 de maig, curiosament el dia d’Europa, vam coincidir als camps de refugiats de la frontera de Grècia amb Macedònia fent-hi projectes professionals o de voluntariat.

A la tornada, vam veure clar que havíem de denunciar el que hi havíem vist i que havíem de fer alguna cosa per canviar la situació de les persones refugiades i migrants. A poc a poc, vam anar sumant complicitats de moltes persones que volien donar resposta a l’anomenada “crisi migratòria” que viu la Mediterrània.

Quan vam notar que el projecte estava creixent, ens vam adonar de seguida que l’havíem de compartir i que l’havíem d’obrir a la participació de la societat civil i les entitats.

Ara, Casa nostra, casa vostra ja no és ningú en concret i és tothom alhora. Som un grup de persones independents i un conjunt d’entitats del país. Som cultura i som societat civil. Som arquitectes, periodistes, obrers, advocats, autònoms, persones a l’atur, intel·lectuals i estudiants. I compartim una profunda preocupació per la situació que viuen milers de persones migrants i desplaçades per força, dins i fora de la Unió Europea.

Volem acollir persones que fugen de les guerres, de la fam, de la persecució política, per motius d’orientació sexual o per les seves creences. Però també volem acollir aquelles persones que ja són aquí i segueixen tenint dificultats per desenvolupar una vida digna. A totes aquestes persones els volem dir: casa nostra és casa vostra.

MANIFEST

Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres. A Catalunya convivim amb persones de la resta de l’Estat, persones de totes les cultures, de tots els països i de totes les creences.

Més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 35.000 persones han perdut la vida intentant creuar el Mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementiri. L’any 2016 ha estat un dels més mortífers.

Els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s’ha consolidat com una gran fortalesa.

N’entren amb comptagotes i qui ho aconsegueix ho fa jugant-s’hi la vida i buidant-se les butxaques en favor de les xarxes de tràfic de persones. Un cop arriben als nostres pobles i ciutats, corren el perill dels CIE, l’exclusió i el racisme. Aquestes polítiques de la UE incentiven la mortalitat i esborren del mapa les vies segures i legals. Per molt que s’apliquin mesures per frenar la immigració, les persones continuaran intentant arribar perquè els motius que les empenyen a fugir són molt més forts que els murs que es puguin trobar pel camí.

El 2015, l’Estat espanyol es va comprometre a rebre 17.337 persones refugiades en un termini de dos anys. Malgrat les pèssimes condicions en què es troben aquestes persones, aquest compromís s’està incomplint a hores d’ara. D’aquesta manera, el govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulneren sistemàticament el Dret internacional així com els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans o la carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), entre d’altres. L’acord entre UE i Turquia n’és un exemple flagrant.

Les competències en polítiques d’asil són estatals, però creiem que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent davant el desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial. Catalunya té competències en polítiques d’acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d’ara mateix.

Per tot això, davant la inacció de l’Estat espanyol, fem una CRIDA A LES INSTITUCIONS CATALANES A:

1. Actuar definitivament davant d’aquesta situació tal com reclama la ciutadania perquè Catalunya sigui terra d’acollida.

2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista.

3. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones, tal com queda recollit a l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

4. Treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humansen origen que són l’arrel dels moviments forçats o no desitjats de població. I en aquest sentit, fomentar la cultura de pau. Demanem que s’assumeixin compromisos immediats.

I ANIMEM LA CIUTADANIA a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d’aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud de les institucions en relació amb l’anomenada “crisi migratòria” que actualment viu la Mediterrània.

*Aquest darrer punt està literalment extret d’una declaració del Parlament de Catalunya l’any 1995 en el context de la guerra dels Balcans.

Es proposa al Ple amb el dictamen favorable de la Comissió Informativa General l’adopció del següent:

ACORDS

1r. Donar suport i adherir-se al Manifest “Casa nostra, casa vostra”

2n. Fer arribar el present acord a l’Associació pel refugi Casa nostra, casa vostra.

Sant Vicenç dels Horts, 16 de desembre de 2016