Seguretat, convivència i responsabilitats

11 d'octubre de 2019

Després dels fets ocurreguts a Sant Vicenç dels Horts aquesta setmana, sobretot el de la baralla que va tenir lloc dilluns a la Rambla Llobregat (Can Ros) i constatant que cada vegada hi ha més preocupació entre la ciutadania al voltant de la seguretat, volem expressar una sèrie de consideracions.

En primer lloc, totes les administracions han d’assumir responsabilitats en el marc de les seves competències. En aquest sentit, el comunicat del govern municipal del dimarts, en el qual es reclamava més presència per part dels Mossos d’Esquadra, entenem que és una pantalla de fum i una renúncia a assumir les pròpies responsabilitats, que n’hi ha. Fa més de 100 dies de la investidura del nou alcalde i el recurs de la queixa permanent ja s’esgota. Celebrem, però, que en un segon comunicat l’alcalde rectifiqués i comenci a parlar dels passos que ha de fer l’Ajuntament. 

L’alcalde ha anunciat la convocatòria de noves places d’agent i de caporal de la Policia Local. És un pas necessari, però no suficient. L’efectivitat del cos de la Policia Local no depèn només del nombre d’agents en plantilla, sinó d’una organització i planificació per part dels comandaments que garanteixi la disponibilitat d’agents suficients i la correcta priorització de les actuacions. Ens preguntem per què veiem a diari agents fent control del bitlletatge a les estacions de FGC i per què, en canvi, no es destinen aquests recursos a patrullar carrers de Can Ros i altres barris. Però parlant d’efectius policials, també ens preguntem on són els 10 nous agents la contractació dels quals es va deixar preparada en el mandat anterior i com s’han invertit aquests nous efectius en el servei.

A més, cal treballar per la convivència també des d’una perspectiva no policial, sinó comunitària. En aquest sentit, recordem que en el mandat anterior es va posar en marxa l’elaboració d’un Pla de Civisme i Convivència per a Can Ros i el Serral, fruit d’un procés de pressupostos participats al barri, i que ha de ser un element clau per a la millora de la cohesió social. Esperem que aquest Pla es posi en marxa aviat.

Tot plegat, ho podríem exposar i debatre en una reunió amb l’equip de govern que portem esperant des de l’agost, quan ja vam alertar d’un seguit de fets delictius que requerien mesures urgents. En aquell moment, l’alcalde ens va denegar la reunió. Tampoc és necessària ara? Junts x Sant Vicenç, com a segona força al Ple municipal i empatada a regidors amb la formació que governa actualment, volem fer una oposició responsable i propositiva però, en comptes d’això, ens veiem obligats a parlar amb el govern municipal a través de comunicats com aquest. Reclamem respecte institucional i diàleg per poder trobar solucions als reptes que té el nostre municipi.

Finalment, volem fer una crida a la calma i a no permetre que s’utilitzin els últims esdeveniments per generar discursos racistes i xenòfobs cap a una comunitat que porta dècades convivint amb normalitat al nostre municipi. Tots som vicentins i vicentines i no podem culpabilitzar una part del que som per simplificar un problema que és complex i que requerirà la col·laboració de tothom per tal de resoldre’l.