L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha deixat d’invertir 3 milions d’euros pressupostats pel 2020, en un context de greu crisi

19 de març de 2021

L’equip de govern no va modificar el pressupost, aprovat abans de la pandèmia, per adaptar-lo a les noves necessitats malgrat els repetits advertiments que sobrarien diners

El Grup Municipal de Junts x Sant Vicenç (Vicentins pel Canvi + ERC), amb 8 regidors i regidores a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, va denunciar ahir públicament que el Consistori ha acumulat en l’exercici 2020, en un any crític per l’explosió de la pandèmia de la COVID-19, més de 3 milions d’euros de romanent.

Són recursos que el govern municipal (PSC-Cs) ha deixat d’invertir, malgrat estar pressupostats, en pal·liar l’emergència social i econòmica que ha derivat de la crisi sanitària que encara ara estem patint. Entre els departaments que més sobrants han acumulat s’hi troben Habitatge Social (65% de sobrant respecte el pressupost aprovat), Joventut i Infància (26%), Serveis Socials (22%) i Promoció Econòmica (20%). Una de les xifres més incomprensibles és el sobrant de 700.000€ a Serveis Socials.

Segons Maite Aymerich, portaveu de Junts x Sant Vicenç: “Vam advertir que si no s’adaptava el pressupost municipal a la situació sobrevinguda, ens trobaríem a finals d’any amb molts diners als calaixos, que no servirien per ajudar la nostra gent en un moment d’extrema necessitat. No se’ns va escoltar i l’Ajuntament va seguir aplicant un pressupost elaborat en situació pre-pandèmica.”

Junts x Sant Vicenç considera que a l’equip de govern li han mancat ganes d’afrontar la situació de pandèmia amb mesures potents i innovadores de rescat social i que la inacció ha estat la tònica dominant del 2020.

A la mateixa roda de premsa, Maite Aymerich va apuntar algunes propostes de cara al nou destí d’aquests recursos. A nivell impositiu, va reclamar la derogació de l’increment de l’IBI del 2020: “S’han recaptat més diners de les butxaques dels vicentins i les vicentines de forma inútil”. També va insistir en la proposta de reduir el 50% de la taxa de les escombraries al comerç i va apuntar que el govern municipal hauria de buscar fórmules per co-finançar amb la ciutadania el Tribut Metropolità i reduir així els rebuts.

En quant a polítiques socials i econòmiques, Aymerich va reclamar que el govern tiri endavant ja amb la proposta que Junts x Sant Vicenç li va fer arribar fa mesos de crear una campanya d’impuls del consum al comerç vicentí, a través de targetes o vals de compra finançades parcial o totalment per l’Ajuntament. És una iniciativa que molts ajuntaments veïns estan impulsant. A més, va apuntar que serà necessari continuar oferint ajuts directes als comerços i als autònoms afectats per les restriccions i la crisi econòmica. També va proposar el reforç del Servei d’Atenció Domiciliària, la creació de Plans d’Ocupació per tal de reduir l’atur i la compra d’habitatges per constituir un parc públic d’habitatge de lloguer.

Però, al marge d’aquestes propostes, el que Junts x Sant Vicenç va voler ressaltar és la necessitat que sigui la ciutadania qui decideixi, a través d’un procés participatiu, quin ús se li donen a aquests 3 milions d’euros. Aymerich considera que “són recursos de la ciutadania que el govern municipal no ha sabut gestionar. Cal que la decisió retorni a la ciutadania i que l’Ajuntament conegui què és el que els vicentins i vicentines consideren més necessari i urgent”.

Finalment, Junts x Sant Vicenç va anunciar que exposaria aquests plantejaments al Ple municipal d’ahir i que en les properes setmanes endegarà accions informatives adreçades a la ciutadania sobre aquesta qüestió i recollirà també propostes i suports perquè es dugui a terme el procés participatiu.