L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s’endeuta per primer cop en gairebé una dècada

6 d'abril de 2021

Malgrat haver acumulat 3 milions d’euros de romanent el 2020, el govern municipal s’ha endeutat en 436.770€.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, va signar el 2020 dos préstecs per a l’Ajuntament per un valor total de 436.770 euros. Concretament, es van sol·licitar al BBVA 236.770€ i a la Diputació de Barcelona 200.000€.

És la primera vegada en 9 anys que l’Ajuntament contracta nou endeutament, trencant així la tasca de reducció continuada del deute municipal duta a terme pels dos equips de govern anteriors, encapçalats per Junts x Sant Vicenç. L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va tenir greus problemes financers en el passat que van portar a acumular fins a 9.850.833,10€ de deute a llarg termini l’any 2011.

Aquest fet és especialment incomprensible tenint en compte que l’Ajuntament va generar 3 milions d’euros de sobrant pressupostari el mateix any 2020. A més, els préstecs es van contractar el mes d’octubre, quan el seguiment de l’execució del pressupost ja donava pistes evidents del sobrant que s’acumularia al tancament de l’exercici. També sorprèn que la justificació per sol·licitar el crèdèit sigui el finançament de la construcció del Centre Cívic de La Guàrdia, obra que ja es troba en un estat molt avançat i ja comptava amb pressupost assignat des de 2019, quan es va iniciar la licitació.

Maite Aymerich, portaveu de Junts x Sant Vicenç i ex-alcaldessa del municipi, ha considerat que: “Es posa de manifest un cop més la mala gestió de l’actual equip de govern. No pot ser que es demanin diners als bancs quan els calaixos de l’Ajuntament estan plens. Ho entendríem si es tractés de dur a terme un projecte que signifiqués un salt endavant de ciutat, com la construcció d’habitatge públic de lloguer, però la justificació que es dona ens sembla totalment incomprensible”. I ha afegit: “És una llàstima que es trenqui amb la bona gestió econòmica dels darrers anys. Vam ser capaços d’eixugar un deute asfixiant, contenint els impostos i trobant recursos per realitzar tot el que era necessari. Hem de tornar a aquest camí”.