Junqueras, un alcalde incansable que ho sap tot de Sant Vicenç

1 d'abril de 2015

Diuen que abans de jutjar cal saber escoltar. I escoltant Junqueras, s’arriba a la conclusió de què ho sap tot de Sant Vicenç, molt més del que li caldria com a alcalde. 

És fàcil amagar-se en l’anonimat i escriure al Facebook crítiques infundades sobre la dedicació de Junqueras al seu poble. És fàcil ser polític de l’oposició i dir que és incompatible ser president d’ERC i exercir com a alcalde d’un municipi de 28.000 persones. No ho havien dit, quan els anteriors alcaldes simultaniejaven l’Ajuntament amb negocis propis i altres dedicacions públiques.

M’apropo a Junts per Sant Vicenç i al seu candidat, Oriol Junqueras, des d’unes conviccions personals. Fa poc que assisteixo a les seves reunions de partit i confirmo un fet: tots són gent preparada i que coneixen Sant Vicenç al detall. Uns arrelats en temes d’educació, altres d’esport, aquests en mobilitat, aquells en cultura i entitats, alguns en ocupació i empresa, molts en participació ciutadana i barris… Em sorprèn la bona germanor i el debat d’idees. Algunes són cares noves i altres històriques no hi són; és part de la dinàmica de tot grup humà. Reafirmo en poc temps que l’equip és compacte i molt competent. És aquest equip qui manté informat Junqueras.

Escoltar Junqueras i desmuntar tòpics

Només cal assister a un ple municipal o a un acte local on sigui present Junqueras. Escoltar-lo parlar sobre Sant Vicenç dels Horts, explicant de forma planera i didàctica el que s’ha fet, amb un grau de detall sorprenent, atenent preguntes dels veïns amb la mateixa solidesa sobre els més variats temes locals… N’hi ha prou per adonar-se que se sap del que parla. Molt més que els polítics que l’acusen i que xerren generalitats quan toquen els mateixos temes.

Em pregunto si aquests polítics no han escoltat alguna vegada Junqueras o si juguen a “embruta, que alguna cosa queda”.

Vist que coneix la realitat local, les actuacions de les regidories i la gent destacada del poble, em pregunto si hi és físicament, a Sant Vicenç, o no hi és.

Qualsevol que es mogui pel poble sap que és fàcil trobar-lo en el moment més inesperat, com a veï de la vila. Sempre amb un posat tranquil i atent a les converses dels qui té a prop. De tant en tant consulta el mòbil. Resulta difícil pensar que aquest és el mateix home que surt a la tele ocupat amb assumptes nacionals de primer nivell.

Als temes decisius de caire local també hi és: una negociació amb una empresa en situació crítica, una signatura d’un acord d’especial rellevància, una presentació de projectes significatius… Sospito que la seva agenda és un puzzle amb una precisió de nivell expert. Altres polítics omplirien el temps amb interessos privats. Junqueras és, amb tots els respectes, un “animal polític”: governar Sant Vicenç li dóna eines per provar idees que poden funcionar a un nivell supra-municipal. Parlem de participació ciutadana, d’educació, de serveis socials, d’atenció a les dones, d’estímuls a l’ocupació…

 

Exercir d’alcalde o ser alcalde

Junqueras és alcalde, full-time. Diu en una entrevista que quan no és a Sant Vicenç té la ment a Sant Vicenç. El mòbil li permet converses amb un grau de detall que excedeix allò esperable en un alcalde (queixes individuals de veïns, incidències a la via pública…) i les reunions per sopar amb el seu equip, quan l’Ajuntament fa estona que és tancat, arrodoneixen la informació amb una conversa directa i personal.

¿És millor exercir d’alcalde, amb horari d’oficina i una segona ocupació privada, o ser alcalde sense limitació horària? Junqueras ha triat per la segona opció.

Diuen que Junqueras no hi és, a Sant Vicenç. I diuen que abans de jutjar cal saber escoltar. Jo dono més confiança a la segona frase. Com a ciutadà informat, sempre he preferit escoltar directament al polític que llegir al Facebook el que diuen d’ell.

Xavier León, membre de Junts x Sant Vicenç