Un “Pla de reconstrucció” que no ho serà

22 de juliol de 2020

Ja s’ha aprovat el “Pla de reconstrucció social i reactivació econòmica per fer front a les conseqüències derivades de l’emergència sanitària a Sant Vicenç dels Horts“. Però s’ha aprovat sense el vot ni la signatura de Junts x Sant Vicenç malgrat vam ser nosaltres qui, des del primer Ple després de la declaració de l’estat d’alarma, vam defensar la necessitat d’un gran acord de mesures per lluitar contra la COVID-19 i les seves conseqüències al nostre poble. Ho hem fet perquè entenem que no podem avalar un “Pla de reconstrucció” que considerem que no ho serà, per la forma com s’ha elaborat i pel seu contingut.

Aplicant la lògica del “divideix i venceràs”, l’equip de govern s’ha reunit individualment amb cada agent per tal d’evitar la deliberació conjunta i anar pressionant per aconseguir suports

Comencem primer per la forma. L’equip de govern del PSOE-Cs ha evitat des del principi de les converses un debat ampli i real que permetés una reflexió  conjunta de tots els agents (econòmics, socials i polítics). En comptes d’això i aplicant la lògica del “divideix i venceràs”, s’ha reunit individualment amb cada agent per tal d’impedir la deliberació conjunta i anar pressionant per aconseguir suports individuals al document que plantejava. Ens consta que entitats locals que no els convenç el document s’han vist condicionades a signar-lo. Queden lluny els processos participatius que amb gran esforç havíem impulsat els últims 8 anys, on tothom podia fer propostes i alhora debatre-les amb altres persones i agents rellevants de Sant Vicenç per arribar a les millors solucions possibles. Pel govern actual, la participació és un tràmit que s’ha de passar ràpidament. No hi creuen i la descafeïnen al màxim.

Tampoc hi ha hagut una negociació real. Cada cop que des del nostre grup i des d’altres grups polítics i entitats fèiem propostes, l’equip de govern ens retornava el document, potser amb algun afegitó, però sense poder debatre per què s’incorporaven o no les propostes. Després de la suposada negociació, tenim un document que no ha variat gaire respecte el que presentava el govern al principi. Només per posar una xifra, Junts x Sant Vicenç va presentar 30 propostes i se n’han recollit 6. I això que, veient com anava la negociació, vam decidir fer un esforç i de les 30 propostes, vam indicar al govern municipal que ens podiem quedar amb 10. Tampoc va ser possible.

Tenim un Pla que no sabem quant li costarà a les arques municipals

Sobre el contingut del Pla, podem dir que té moltes mancances. La més gran, és que no va acompanyat de cap pressupost ni de la necessària quantificació econòmica de cada proposta. Tenim un Pla que no sabem quant li costarà a les arques municipals ni tampoc hi ha cap criteri per saber si d’aquí a un any, per exemple, les actuacions s’hauran executat. Haurem de confiar en la paraula de l’equip de govern, perquè no hi haurà indicadors econòmics ni tècnics per valorar-ho.

Tot això ho vam reclamar diverses vegades en les escasses converses mantingudes, però no hi ha hagut resposta. Com tampoc hi ha hagut resposta a la petició que vam fer que més enllà dels titulars, es desenvolupessin les propostes, i es distingissin les noves accions de les que ja fa anys que es duen a terme. Més que a un pla, el document s’assempla a un llistat d’intencions, juntament amb un recull d’actuacions ja implementades de fa anys.

L’equip de gover s’ha negat a incorporar propostes com la de no apujar l’IBI

En definitiva, i molt a desgrat nostre, no hem pogut avalar aquest “Pla de reconstrucció” perquè no hi ha hagut un debat real, perquè és incomplet i no és avaluable, perquè no hi ha un pressupost al darrere i perquè l¡equip de govern s’ha negat a incorporar propostes com la de no apujar l’IBI en una situació d’emergència econòmica i social com la que estem patint. Hem perdut una oportunitat de fer polítiques ambicioses i de canvi, però esperem que n’hi hagi més i que el govern PSOE-Cs estigui a l’alçada. Nosaltres continuarem fent propostes i bastint un projecte alternatiu per Sant Vicenç dels Horts.

Arnau Mata De Casademunt,
Regidor del Grup Municipal de Junts x Sant Vicenç