Fem costat al sector de la restauració de Sant Vicenç dels Horts

16 d'octubre de 2020

Proposem mesures d’ajut a nivell municipal en l’actual context de tancament de bars i restaurants

Des d’avui, la Generalitat ha impulsat noves restriccions en el marc de les mesures de contenció del COVID-19, que impliquen el tancament de bars i restaurants per a un període de 15 dies. Des de Junts x Sant Vicenç entenem que cal prendre mesures ara, encara que siguin dràstiques, per evitar arribar a una situació pitjor de la que ja vam viure el mes de març. Hem d’evitar el col·lapse del sistema sanitari i hem de ser conscients que una segona aturada total és quelcom que no ens podem permetre com a societat.

Al mateix temps, sabem que aquestes mesures recauen sobre un sector ja molt castigat en el que portem d’any i que, a més, ha hagut de fer esforços ingents per adaptar-se a les noves condicions. Darrere d’un bar o d’un restaurant hi ha veïns i veïnes nostres que, si han d’abaixar la persiana, es queden sense ingressos. Per solidaritat, ara hem de ser al seu costat. Animem a tothom, ara més que mai, a consumir en aquells bars i restaurants que mantindran el seu servei a domicili o de recollida al local.

Però quan es prenen mesures d’aquest tipus, totes les administracions han de ser-ne corresponsables i conjurar-se per ajudar a tothom qui en pateixi les conseqüències. La Generalitat ja ha anunciat un paquet d’ajuts, ara l’Ajuntament hauria de fer el mateix. I té marge per fer-ho. Segons les dades de què disposem sobre l’execució del pressupost municipal a mes de setembre, només s’han reconegut pagaments per un 33% de la previsió pressupostària. Mentre que, habitualment, al setembre aquest còmput s’enfilava al 75%. Ningú entendria que al final d’un any de fort impacte per a l’economia de tantes famílies i empreses quedessin diners per gastar a les arques municipals.

En concret, les mesures que proposem per ajudar els bars i restaurants en aquest nou context són:

  1. Campanya d’impuls del consum local amb vals de descompte. Aquests es podrien instrumentar a través de targetes moneder que la ciutadania pogués adquirir per a un import determinat, i que l’Ajuntament carregués amb un valor superior. Per exemple, Cornellà de Llobregat ha posat en circulació targetes que es poden adquirir per 70€, però que tenen un valor de 100€ per fer compres. També hi ha el cas de Sant Cugat, que ha creat una app mòbil amb vals de descompte que es poden bescanviar en comerços.
  2. Ajuts al pagament del lloguer de locals comercials, que promoguin moratòries en el pagament o rebaixes substancials de la renda per a aquells comerciants que hagin de tancar o vegin molt minvats els seus ingressos a causa de la pandèmia. En tenim exemples a Barcelona, Castellbisbal, Cubelles, etc.
  3. Reducció de la taxa d’escombraries per al comerç de cara a l’any 2021.
  4. Manteniment de la derogació de la taxa de terrasses de bars i restaurants per al 2021.
  5. Servei d’assessorament al sector de la restauració per adaptar la seva activitat al servei a domicili i de recollida al local, i campanya de promoció d’aquesta pràctica de consum entre la ciutadania.

Farem arribar aquestes propostes al govern municipal i estem oberts a parlar-ne per trobar les vies per ajudar els bars i restaurants de forma ràpida i eficaç. Entre totes i tots, ens en sortirem.