L’oposició demana un Ple extraordinari per aclarir possibles irregularitats en les subvencions de l’Ajuntament

30 de maig de 2022

S’han pagat subvencions quan l’objecte de les mateixes no s’havia realitzat

L’Ajuntament va acceptar pagaments en metàl·lic molt superiors al límit que marca la normativa contra el frau fiscal

Un ple extraordinari per demanar explicacions al govern municipal de Miguel Comino (PSC) sobre les subvencions que l’Ajuntament ha pagat els darrers anys. Això és el que han sol·licitat tots els grups de l’oposició en bloc: Junts x Sant Vicenç (Vicentins pel Canvi + ERC), Sant Vicenç en Comú – Podem i Ciudadanos.

La petició arriba després de mesos de preguntes al Ple municipal sobre aquesta qüestió que els grups de l’oposició consideren que no s’han respost de manera convincent. Anualment es destinen més de 5 milions d’euros a subvencions, cosa que representa al voltant del 17% del pressupost. Un Ple extraordinari sobre les subvencions permetrà parlar-ne en profunditat i proposar i acordar mesures que corregeixin la mala praxi de l’Ajuntament.

Junts x Sant Vicenç ha analitzat totes les factures aportades per les entitats beneficiàries de les subvencions que l’Ajuntament ha donat per bones. I, en alguns casos, hi ha detectat possibles irregularitats que haurien de ser aclarides per part del govern abans d’estudiar emprendre altres accions.

Entre les irregularitats detectades, la més flagrant són els pagaments en metàl·lic. En concret, s’ha trobat la suma de 20.728€ abonats en metàl·lic per part de l’entitat beneficiària a un proveïdor, com a part del pagament d’una factura que ascendia a 41.479€. L’Ajuntament va acceptar aquesta factura sense entrar a valorar el mètode de pagament i sense  sol·licitar un desglossament de la mateixa. Cal destacar que la Llei 11/2021 de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal va limitar els pagaments en efectiu a 1.000€ i, anteriorment, el límit era de 2.500€.

A més, s’han pagat subvencions quan l’objecte de les mateixes no s’havia realitzat i s’han acceptat despeses no recollides en les bases de les diferents convocatòries. I, pel que fa a les subvencions de promoció econòmica, Junts x Sant Vicenç fa temps que denuncia que el 50% de l’ajut a l’empresa o comerç es transfereix a l’app moneder, amb la qual cosa el beneficiari no pot disposar directament d’aquests recursos i els ha de gastar sovint en qüestions que no tenen res a veure amb el seu negoci.

Finalment, Junts x Sant Vicenç també alerta que, en aquest mandat, moltes subvencions que abans s’atorgaven mitjançant convocatòries obertes on primaven els projectes que més s’ajustaven a les bases, ara s’estan atorgant mitjançant convenis directes, abusant així d’un mecanisme excepcional.

Segons la portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich: “Hi ha hagut excessiva laxitud en la justificació de les subvencions. Cal una revisió profunda per dirimir responsabilitats i redreçar la mala praxi actual. Els diners públics s’han de gestionar amb molta cura i l’Ajuntament ho ha de garantir.”