Més places d’escola bressol i reforç dels programes de mentoria: les apostes de Junts x Sant Vicenç per garantir l’èxit educatiu

20 d'abril de 2023

En el marc d’una visita de Joaquim Nadal, Conseller de Recerca i Universitats, la cap de llista Maite Aymerich va desgranar algunes propostes per afavorir la continuïtat dels joves vicentins cap a estudis superiors

La candidatura incorpora Marcel·lina Bosch com a número 3, una professional amb llarga trajectòria en programes educatius al municipi

El Conseller de Recerca i Universitats Joaquim Nadal, conjuntament amb el president d’Esquerra Republicana Oriol Junqueras i l’alcaldable i portaveu del grup municipal Junts x Sant Vicenç Maite Aymerich han visitat aquest dimarts la Fundació Trab-Or, coneguda com a Centre Diari Sant Josep. Es tracta d’una de les entitats socioeducatives que reforcen la tasca de la xarxa educativa fora de l’horari lectiu a Sant Vicenç dels Horts. Impulsen, entre d’altres programes, el projecte Llavors de Futur, que compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa. Llavors de Futur neix l’any 2014 com a resposta a la necessitat de joves en situació de vulnerabilitat que volien continuar la formació a l’etapa postobligatòria i necessitaven suport diari, així com de referents professionals que els acompanyaran en aquesta nova etapa a través de tutories individuals i mentoria.

Després de la visita, el Conseller Nadal ha expressat: “He pogut percebre el sentiment d’agraïment dels participants pel que ha significat aquesta oportunitat per a les seves vides. Enginyers electrònics, criminòlegs, estudiants de Dret, Psicologia, Pedagogia… i que ho han pogut fer gràcies a aquest programa de mentoria”.

A Sant Vicenç dels Horts, en les darreres dècades s’ha anat configurant un municipi desigual i amb molts reptes. Només el 24% de la població de més de 15 anys disposa d’estudis superiors, vuit punts per sota de la mitjana catalana. Això es tradueix en un atur estructural sempre elevat, que el febrer d’enguany era del 10,7%, el més alt del Baix Llobregat. El nostre municipi entra abans en les crisis econòmiques i en surt més tard. I, evidentment, també hi ha un efecte sobre la renda familiar disponible, que se situa en un 92,4% respecte el nivell de renda a Catalunya.

En els darrers 20 anys, l’Ajuntament ha realitzat un esforç ingent per millorar els resultats educatius i ha implementat un Pla Educatiu d’Entorn exitós, liderat per professionals com Marcel·lina Bosch, una treballadora de l’Ajuntament, ara en comissió de serveis a la Generalitat, que ocuparà el número 3 de la candidatura de Junts x Sant Vicenç.

Però cal anar més enllà. En paraules de Maite Aymerich: “A Sant Vicenç necessitem enfortir aquest tipus d’iniciatives i emprendre altres accions per garantir la continuïtat educativa més enllà de l’etapa obligatòria. Si ens quedem estancats, correm el risc de tornar enrere, com ja està passant amb les places d’escola bressol: haver fet una escola nova sense augmentar places ha comportat que més de 20 famílies haguin quedat fora aaquest curs”.

En aquest sentit, en el marc de la visita Junts x Sant Vicenç ha formulat un paquet de propostes de cara a incrementar l’èxit educatiu en el proper mandat. Aquestes mesures aniran adreçades a incrementar les eines a l’abast del joves per continuar estudiant, així com programes d’acompanyament i mentoria que s’han demostrat efectius. També es posarà el focus en la importància de l’entrada primerenca en el sistema educatiu, amb l’etapa 0-3. Aquestes son algunes de les propostes:

    1. Incrementarem l’oferta de places públiques d’escola bressol i especialment les d’1 a 2 anys (I2) que ara són de caràcter gratuït per a les famílies. Més d’una vintena de famílies el curs 2022-2023 s’han quedat sense plaça pública d’escola bressol per l’oferta insuficient. Sant Vicenç dels Horts és un municipi amb un percentatge d’escolarització en l’etapa 0-3 inferior a la mitjana de Catalunya. L’escolarització abans dels 3 anys incideix directament de manera positiva en l’èxit educatiu en les etapes educatives obligatòries i potsobligatòries.
    2. Garantirem l’equitat en l’accés al màxim d’oportunitats educatives a l’alumat de Sant Vicenç dels Horts amb una oferta àmplia, completa i assequible econòmicament d’activitats extraescolars de qualitat (música, idiomes, arts, científiques, tecnològiques, esportives, etc), perquè no hi hagi cap nen o nena o jove del nostre municipi que no en participi, ni per raons econòmiques ni culturals, com a mínim en una més enllà de les de caràcter esportiu. No participar en activitats extraescolars redueix molt significativament el nombre d’hores que un nen o nena està exposat a oportunitats educatives i incideix en les possibilitats d’èxit educatiu d’aquest.
    3. Impulsarem, ampliarem i reforçarem programes de mentoria socioeducativa per a joves que cursen estudis postobligatoris per tal de prevenir que abandonin els estudis sense completar-los. Sant Vicenç dels Horts ha d’incrementar el nombre de joves amb estudis secundaris postobligatoris per millorar el seu nivell de vida, posicionar-los amb millors condicions per  incorporar-se al mercat laboral i dotar-los de més capital cultural.
    4. Reforçarem l’oferta de formació professional de Sant Vicenç dels Horts incrementant els perfils professionals i el nombre de places de FP Dual, cooperant estretament amb els centres de formació professional del municipi en la recerca d’empreses col·laboradores.
    5. Ampliarem el nombre d’ajuts a les famílies amb fills i filles en edat escolar, en etapes obligatòries i postobligatòries, per tal que no hi hagi cap barrera de caràcter econòmic que els impedeixi portar a terme els estudis amb normalitat (ajuts per a llibres i materials, menjadors, sortides, transport, etc).