L’ENTREVISTA | “Pensàvem que a la nova escola bressol hi hauria places suficients i això no ha passat”

22 d'octubre de 2023

Parlem amb Cèlia Julià i Valls, mare afectada per la falta de places d’escola bressol municipal.

P: Formes part d’una de les més de 130 famílies que s’han quedat sense plaça d’escola bressol pública a Sant Vicenç dels Horts aquest curs. Quines dificultats us ha generat?

R: No és un problema només d’ara, és un problema que ja ve de fa anys, però aquest any han coincidit diverses coses. Primer, la gratuïtat de l’I2, que ha fet que més gent demani plaça a I0 i I1 per a després ja tenir plaça a I2. I, després, que ens pensàvem que amb la nova escola bressol hi hauria més places i això no ha passat. Dificultats? Si les famílies treballem, ens hem d’assegurar de portar les criatures a algun centre. Això ja representa fer una despesa prèvia a què surtin les llistes per tenir una prematrícula en una escola privada. Si finalment no obtenim plaça a la pública, queda clar que no és el mateix una plaça subvencionada que haver de fer front a tota la matrícula i les mensualitats.

P: Com creieu que repercuteix aquesta falta de places públiques en la conciliació de moltes famílies de Sant Vicenç dels Horts?

R: Acaba essent una despesa molt important que no tothom pot assumir. Hi ha famílies que pel fet de no poder-se permetre el luxe, perquè acaba essent un luxe, de pagar una escola bressol, han de tirar d’avis, tirar de permisos, pagant cangurs…

P: Quina resposta heu rebut de l’actual govern municipal en relació a la falta de places?

R: En el meu cas, ho he acceptat i no he fet res més, però sé que hi ha hagut famílies que han anat a comunicar-ho i els han dit que no s’ho esperaven que hi hagués tanta demanda i que s’han vist desbordats.

P: Creus que genera un greuge pel que fa a l’equitat en l’accés a l’educació en etapes primerenques?

R: No s’entén que un municipi amb tants habitants no s’hagi plantejat ja des de fa temps augmentar el nombre de places. Igual que s’està fent en pobles rurals, on s’han integrat en les escoles d’educació primària aules d’escola bressol, com és que això no s’ha pogut fer aquí? Potser en els propers anys la situació es normalitza i no calen tantes places. Però en aquest moment, per què no s’ha aprofitat l’espai físic de les escoles del poble que han passat de dues línies a una? No s’ha fet una planificació i sempre es va endarrere. La gratuïtat de l’I2 ho ha agreujat, però el problema ja se sabia.