Miguel Comino escull els Comuns per aprovar un pressupost municipal elaborat amb Cs

9 de febrer de 2022

El govern socialista, ara en minoria, s’ha servit del vot d’una exregidora de Cs i dels Comuns per tirar endavant els comptes un mes i mig més tard

Els socialistes no han negociat canvis en els pressupostos per arribar a un consens més ampli i han demanat als Comuns un vot de confiança

Sant Vicenç dels Horts ja té pressupost i ordenances aprovats pel 2022. Es van aprovar ahir en un Ple extraordinari, un mes i mig més tard que l’alcalde retirés l’aprovació definitiva de l’ordre del dia del Ple de desembre. Una crisi interna al govern municipal va posar en perill els comptes i va provocar posteriorment la sortida de Ciudadanos, mentre una regidora d’aquest grup trencava amb la seva formació i es quedava a l’equip de l’alcalde Miguel Comino.

Així, els pressupostos del 2022, treballats i aprovats inicialment pel govern de PSC i Cs, van quedar sobre la taula i, per primer cop en molts anys, l’Ajuntament va entrar a un nou any sense nous comptes. Havia d’iniciar-se un procés de diàleg amb els grups de l’oposició, Junts x Sant Vicenç (Vicentins pel Canvi + ERC) i els Comuns per trobar una majoria alternativa i, tot i que ambdós grups van oferir-se a negociar, l’alcalde Comino només es va dirigir als Comuns per tal de d’aconseguir els seus vots per a l’aprovació dels pressupostos.

El govern socialista va acceptar les propostes dels Comuns i l’acord es va rubricar. Ara bé, aquestes propostes, 14 en total i amb un valor econòmic de 675.000€, no es van incorporar al pressupost i l’alcalde va prometre als Comuns que incorporarien les partides corresponents més endavant, mitjançant modificacions pressupostàries. Del pressupost elaborat prèviament amb Cs no en van tocar ni una coma i En Comú Podem va haver de fer ahir un vot de confiança.

Maite Aymerich, portaveu de Junts x Sant Vicenç, denunciava ahir les maneres de l’alcalde: “La postura de l’alcalde Comino és la que va aprendre quan era regidor en el mandat de la Sra. Piqueras: això és el que hi ha i no retocarem res. Només fa pactes per aconseguir aprovar allò que no vol negociar”. I afegia: “Nosaltres hem pogut parlar poc amb el Sr. Comino, perquè l’alcalde no té cap intenció de deixar-se convèncer i acceptar algunes de les propostes que li fem. L’únic que pretén és que ens adherim a les seves polítiques i li concedim xecs en blanc per governar sense cedir en res”.

Els pressupostos aprovats ahir, en opinió de Junts x Sant Vicenç, no s’ajusten als reptes que ha portat la pandèmia de la COVID-19 i “no són socials, ni verds, ni feministes, ni equilibrats”. Mantenen l’increment de l’IBI aprovat el 2020. No inclouen una partida per rebaixar el tribut metropolità en un moment en què l’Ajuntament traspassarà el servei del bus urbà a l’AMB i alliberarà una despesa de 400.000€. Preveuen un endeutament addicional de 1.890.000€, després d’anys d’esforços per sanejar el deute municipal. A més, pugen les tarifes del servei de cementiri municipal, malgrat l’empresa que el gestiona té beneficis.

Tampoc es recuperen els nivells d’inversió social que hi havia el 2019, en l’anterior mandat, en àmbits com Educació, Joventut i Infància, Gent Gran, Habitatge i baixen partides com les beques menjador i els ajuts a les famílies per a la pràctica esportiva. Ara bé, pugen partides com les de salaris, organització interna i comunicació.

S’ha deixat perdre una oportunitat per aprovar un pressupost realment transformador i d’esquerres. Maite Aymerich apel·lava a l’alcalde Comino: “Hauries pogut aprovar els pressupostos del 2022 amb 19 vots a favor de 21 regidors i regidores que té el Ple, però no has volgut”. Aymerich té clar quin motiu hi ha al darrere: “Saps (alcalde) que Junts x Sant Vicenç pot guanyar les properes eleccions. I davant d’això, creus que potser ho evitaràs si no dones la raó en res a aquest Grup Municipal i si el pintes com el dimoni”.

Però malgrat el partidisme i els càlculs electorals que han marcat les decisions de l’alcalde en els últims mesos, Junts x Sant Vicenç es tornava a oferir per evitar que Sant Vicenç dels Horts s’aturi: “Si l’alcalde ho necessita, en aquest any llarg que falta per a les properes eleccions, donarem els vots que facin falta per garantir que allò que sigui bo pels vicentins i les vicentines tiri endavant”.